De bruggen van Amsterdam

Als je het centraal station in Amsterdam verlaat en onze hoofdstad binnen komt lopen, duurt het maar 100 meter voordat je de allereerste brug hebt overgestoken. De stad staat niet alleen bekend om zijn labyrintische grachtenstelsel, maar ook om alle magisch mooie bruggen die daar overheen lopen. Ze zijn er in alle verschillende maten en vormen, variërend van oude stenen constructies tot moderne oplossingen voor het oversteken van de grachten. Momenteel worden alle kades en bruggen van Amsterdam gerenoveerd. De renovatie van al deze bruggen is een enorme taak, die jaren zal duren. Hoeveel zullen het er in totaal zijn?


Hoeveel bruggen heeft Amsterdam?

De stad telt in totaal meer dan 1200 bruggen met als oudste brug de Torensluisbrug uit het jaar 1648. Wist je dat Amsterdam meer grachten dan Venetië en meer bruggen dan Parijs heeft? Veel bruggen hebben een romantische uitstraling, vooral ‘s avonds als alle lichtjes branden, wat een magisch gevoel geeft!De torensluisbrug:  De oudste brug van Amsterdam

Borrelboot Amsterdam

Te zien op de afbeelding boven aan dit artikel is de oudste en breedste brug van Amsterdam; de Torensluisbrug uit 1648. De brug verkeert nog helemaal in originele staat, wat natuurlijk erg bijzonder is. Het is niet alleen de oudste brug van de stad, maar ook de breedste brug van maar liefst 39 meter. Een stukje duistere geschiedenis: onder de brug heeft vroeger een gevangenis gezeten en de getraliede ramen zijn nog steeds zichtbaar aan de onderkant van de brug. Deze kan je bezichtigen en zomers staan er gezellige terrasjes op de brug voor een lekker kopje koffie.

De bekendste bruggen van Amsterdam

Naast de Torensluisbrug beschikt Amsterdam over nog een groot aantal hele bekende en mooie bruggen:

De Magere Brug

Van de breedste brug van Amsterdam gaan we door naar de dunste (de naam zegt het al) en misschien wel bekendste brug van de stad, de Magere Brug. Deze brug loopt over de Amstel, de rivier die door de stad loopt, en heeft de vorm van een ophaalbrug. De brug is erg uniek, omdat de brug uit twee brugdekken bestaat die allebei omhoog kunnen om alle boten door te kunnen laten. De brug is meerdere keren gebouwd, afgebroken en weer herbouwd in een tijd van meer van 300 jaar, maar de naam is altijd hetzelfde gebleven. De Magere Brug speelt een grote rol in diverse films en is daarom erg bekend. 

De zeven bruggen

De zeven bruggen zijn een heel bijzondere bezienswaardigheid in Amsterdam. Als je op het hoekje van de Reguliersgracht-Herengracht staat, kan je 7 bruggen tegelijk zien, wat zorgt voor een sprookjesachtig beeld over de kanalen. De zeven bruggen zijn dan ook één van de hoogtepunten van een boottocht door Amsterdam!

De Blauwbrug

Slechts één brug verwijderd van de Magere Brug is de Blauwbrug. Deze loopt ook over de Amstel, maar onderscheidt zich van de rest van de bruggen in Amsterdam. Deze brug heeft nooit een blauwe kleur gehad, maar de naam is afkomstig van de bijnamen van de oude bruggen (met blauwe leuningen) die er voor de Blauwbrug van nu waren. De Blauwbrug is geïnspireerd op de Fransen en door de vele bruggen over de Seine in Parijs, wat het daarom een erg unieke brug maakt. De Walter Süskindbrug

boottocht Amsterdam

De beroemde Walter Süskindbrug is de entree vanaf de amstel naar het oostelijke gedeelte van het centrum. De entree tot de nieuwe herengracht is één van de bekendste ophaalbruggen van de Amsterdamse binnenstad. 

Amsterdamse bruggen vanaf het water

De beste manier om Amsterdam en zijn prachtige bruggen te aanschouwen is natuurlijk vanaf de grachten zelf. Amsterdam vanaf het water is toch net even anders als Amsterdam vanaf de kant. De prachtige herenhuizen en woonboten met drijvende tuintjes zorgen voor een prachtig aanzicht. Starboard Boats biedt luxe boottochten aan over de grachten van Amsterdam. Aanschouw de bruggen van Amsterdam in stijl met kapitein, host en een drankje. Van een Amsterdam bbq boot tot een luxe privé rondvaart. Bekijk de mogelijkheden hier